Αντιλαμβάνομαι τον κόσμο σαν ένα πεδίο για πολιτιστική άμιλλα ανάμεσα στους λαούς!!!
Јас го разбирам светот единствено како поле за културен натпревар помегу народите!!!

Γκότσε Ντέλτσσεβ-Гоце Делчев(1872-1903)

Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Φορεσιά Μπούφι Φλώρινας


Φορεσιά Μπούφι Φλώρινας

Φορεσιά Μπούφι Φλώρινας

Φορεσιά Μπούφι Φλώρινας



Η φανέλα έχει πλεκτά κατωμάνικα και η λευκή τραχηλιά είναι στολισμένη. Το πουκάμισο έχει λευκοκεντήματα στο ποδόγυρο. Το πανωφόρι είναι λευκό ή μαύρο,αμάνικο και λέγεται σαγιάς. Το ζωνάρι είναι μακρύ μάλλινο,μαύρο-άσπρο,ριγέ και διπλωμένο κατά μήκος στα δύο. Η ποδιά δένεται πάνω από το ζωνάρι,είναι υφαντή στολισμένη με κεντήματα και φλουριά. Τη κοσμούν τα βαρύτιμα κλειδωτήρια. Το κεφάλι στολίζει λευκό μαντήλι.



http://www.konaki.gr/costumes/mpoufi.html

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Νυφική φορεσιά Ορεινής Σερρών

Νυφική φορεσιά Ορεινής Σερρών
Νυφική φορεσιά Ορεινής Σερρών

Νυφική φορεσιά Ορεινής Σερρών

Νυφική φορεσιά Ορεινής Σερρών



Αποτελείται από το πουκάμισο,το μάλλινο φόρεμα και ένα μαύρο σιγκούνι που σφίγγεται στη μέση με ένα κόκκινο ριγέ μάλλινο ζωνάρι. Το ζωνάρι συγκρατεί η μάλλινη κεντητή ποδιά με χαρακτηριστικές ρίγες. Στο κεφάλι δένουν μεγάλο μάλλινο μαντήλι,στολισμένο με την κορώνα,ένα ασημένιο κόσμημα που το γαντζώνουν στο πλάι. Το στόλισμα του κεφαλιού συμπληρώνεται από φαρδιά κορδέλα με χρωματιστές χάντρες και φλουριά που δένει με το καπιτσέλι. Στα πόδια μάλλινα πλεχτά τσουράπια με γεωμετρικά πολύχρωμα μοτίβα.



http://www.konaki.gr/costumes/oreini_serron.html

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Μελίτη Meliti Ovchareni 19-20 Jul 2008






Με μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων πραγματοποιήθηκαν στις 19 και 20 Ιουλίου 2008 στο χωριό Μελίτη/Ovcharani της Φλώρινας/Lerin οι διήμερες εκδηλώσεις που οργανώνει παραδοσιακά εδώ και δεκαετίες ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Μελίτης για τη γιορτή του Προφήτη Ηλία / Ilinden.

Στο πανηγύρι του Σαββάτου εμφανίστηκαν μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής, ενώ το βράδυ της Κυριακής συμμετείχε στις εκδηλώσεις και το συγκρότημα ΤΑΝΕΤΣ από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ "ΡΑΪΚΟ"







Χορεύεται στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας από άνδρες και γυναίκες με λαβή των χεριών από τις παλάμες, με τα χέρια τεντωμένα κάτω. Ο χορός αποτελείται από 12 βήματα που εκτελούνται στην αρχή στρωτά και στη συνέχεια πηδηχτά και με περισσότερες κινήσεις σε κάθε βήμα. Τα 8 βήματα του χορού γίνονται προς τη φορά και τα υπόλοιπα 4, αντίθετα από τη φορά.

1: Το δεξί προς τη φορά. 2: Το αριστερό λυγισμένο σε άρση δίπλα στο δεξί 3: Το αριστερό προς τη φορά. 4: Το δεξί, λυγισμένο σε άρση δίπλα στο αριστερό. 5: Το δεξί πόδι δεξιά στη διάσταση. 6: Το αριστερό πόδι σταυρωτά μπροστά από το δεξί, ενώ το δεξί σηκώνεται λίγο από το έδαφος. 7: Το δεξί πάλι στη θέση του 8: Άρση του αριστερού, λυγισμένου μπροστά από το δεξί. 9: Το αριστερό αριστερά στη διάσταση.

Τα επόμενα βήματα γίνονται αντίθετα.

10: Το δεξί πόδι πατάει σταυρωτά μπροστά από το αριστερό, ενώ το αριστερό σηκώνεται λίγο.

11: Το αριστερό πατάει πάλι στη θέση του.

12: Γίνεται άρση του δεξιού, λυγισμένο μπροστά από το αριστερό.



http://paroutsas.jmc.gr/dances/macedon/raiko.htm

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΝΥΦΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ


Νυφική φορεσιά Επισκοπής

Νυφική φορεσιά Επισκοπής

Νυφική φορεσιά Επισκοπής



Αρχοντική φορεσιά που διακρίνεται για τα πολύτιμα υλικά κατασκευής σε βαθύχρωμους τόνους. Αποτελείται από το λινοβάμβακο πουκάμισο με χρυσοκέντημα στο γιακά και την τραχηλιά,το πολύπτυχο φουστάνι από μαύρο μεταξωτό ύφασμα με εν υφασμένα μαβιά λουλούδια,καθώς και το λιπαντέ,μπλε βελούδινο γιλέκο με όρθιο γιακά,μακριά μανίκια και πλούσιο χρυσοκέντημα σε όλα τα ανοίγματα. Στη μέση δένεται η πτυχωτή ποδιά από το ίδιο ύφασμα του φορέματος και τα μαλακοκαπνισμένα συρματερά θηλυκωτάρια. Ιδιόμορφο είναι το στόλισμα του κεφαλιού που δημιουργείται από το φέσι με χρυσοκέντητο τεπέ,χρυσές φράντζες και μακρυά χρυσή φούντα και το βαμβακερό με πολύχρωμα κεντήματα μαντήλι που τυλίγεται ολόγυρα.



http://www.konaki.gr/costumes/episkopi.html