Αντιλαμβάνομαι τον κόσμο σαν ένα πεδίο για πολιτιστική άμιλλα ανάμεσα στους λαούς!!!
Јас го разбирам светот единствено како поле за културен натпревар помегу народите!!!

Γκότσε Ντέλτσσεβ-Гоце Делчев(1872-1903)

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Το μακεδόνικο έθιμο Ρουσσαλιε!



Μακεδονικοί χοροί και τραγούδια.
Παρουσίαση του μακεδόνικου εθίμου Ρουσσαλιε από τον ετήσιο χορό του πολιτιστικού συλλόγου Αμπελιών-Γιαννιτσά (Krusare) 2012.
Παίζει το μουσικό συγκρότημα "Μακεδονικό Μεράκι".

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΞΥΛΟΥΡΗΣ XILOURIS ΚΑΡΕΖΗ " ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ " 1973

Ένα μουσικό διάλειμμα με ένα τραγούδι το οποίο μας θυμίζει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα!!!

Απολαύστε το:



AΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ " ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ " ΠΟΥ ΑΝΕΒΗΚΕ ΤΟ 1973 . ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ, ΚΩΣΤΑ ΚΑΖΑΚΟ, ΝΙΚΟ ΞΥΛΟΥΡΗ. ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ, ΣΤΙΧΟΙ ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ

ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 2012

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

ΣΟΦΚΑ ΝΑ ΤΑΤΚΟ: Τυπικό μακεδόνικο τραγούδι.

 

Αφιερωμένο σε όλους όσους αγαπούν την Μακεδόνικη Παράδοση.

 

Όσοι ενδιαφέρονται και αναζητούν ιστορικά στοιχεία σχετικά με το τραγούδι ΣΟΦΚΑ ΝΑ ΤΑΤΚΟ μπορούν να διαβάσουν παλιότερη ανάρτηση του ιστολογίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (κλικ εδώ: http://aegeanmacedonianculture.blogspot.com/2011/08/blog-post_02.html)

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΛΑ.Ο.Σ.


Σχόλιο:

Με αφορμή την δημοσίευση ενός αρχείου από κάποιον φίλο στο Facebook,μου ήρθε στο μυαλό το συγκεκριμένο άρθρο, το οποίο είχε δημοσιεύσει η μοναδική Μακεδονική εφημερίδα της Ελλάδας,"Nova Zora-Нова Зора-Νέα Αυγή"!!!

Έτσι για να μην ξεχνάμε πως αντιμετωπίζουν εμάς τους Μακεδόνες,την παράδοσή μας,τα ήθη και τα έθιμα μας,τα Ελληνικά κόμματα, και γενικότερα το Ελληνικό κράτος!!



Γραμμένο σε 02.09.2010

ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ

Στις 22.06.2010, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονικης του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, κατέθεσε ερώτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με αριθμό 11961, όπου ζητούσε να : «απαγορευθούν οι δήθεν σκοπιανές πολιτιστικές εκδηλώσεις σε πέντε νομούς της Μακεδονίας, κατα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο». Επίσης πρόσθεσε πως στα χωριά αυτά οι εκδηλώσεις οργανώνονται από τα «Σκόπια» και παρουσίασε και φωτοτυπία εγγράφου όπου παρουσιάζονταν τα πανηγύρια, δήθεν από «σκοπιανό» μέσο μαζικής ενημέρωσης. Εκτός αυτού, το αρμόδιο υπουργείο ζήτησε διευκρινήσεις από τις σχετικές νομαρχίες. Τα πράγματα όμως δεν κύλησαν όπως σχεδιάστηκε. Οι σχετικές νομαρχίες απάντησαν πως όλες αυτές οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τους πολιτιστικούς συλλόγους των χωριών. Το αντίγραφο το οποίο παρουσίασε ο κ.Βελόπουλος, πάρθηκε από ελληνικό blog, ενώ το γνήσιο είναι μέρος της εφημερίδας ΝόβαΖόρα, η οποία εκδίδεται στην Ελλάδα, από Έλληνες πολίτες, εθνικά Μακεδόνες. Οιεκδηλώσεις στα χωριά αυτά γίνονται εδώ και δεκαετίες και ο αριθμός δεν είναι μόνο αυτός που παρουσιάζεται ενδεικτικά στη ΝόβαΖόρα, αλλά τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερος. Εδώ θα πρέπει να προστεθεί, ότι το φετινό καλοκαίρι, για πρώτη φορά μετά πολλά χρόνια, χορός με μακεδόνικα τραγούδια έγινε και σε δύο χωριά του νομού Σερρών-Серско.

Το σημαντικό της όλης υπόθεσης, είναι ότι ο συγκεκριμένος βουλευτής, αναγνώρισε ότι λαμβάνουν μέρος πολλές μακεδόνικες εκδηλώσεις, όπου παρευρίσκονται χιλιάδες κόσμου και για πρώτη φορά, μετά από τις μετονομασίες των μακεδόνικων τοπονυμιών κατα τη δεκαετία του ’20, έδωσε την ευκαιρία να ξανακουστούν τα μακεδόνικα ονόματα των χωριών, επισήμως, μέσα στη Βουλή. Αυτό δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο, παρα αναγνώριση της ύπαρξης των εθνικά Μακεδόνων, ή τουλάχιστον της διαφορετικότητας κάποιου μεγάλου μέρους των πολιτών της Ελλάδας.




Αναδημοσίευση από:

http://novazora.gr/arhivi/1030




Και η αντίστοιχη ερώτηση του κ.Καράογλου:


Την ερώτηση του κ.Καράογλου μπορείτε να την βρείτε εδώ:

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Πρόσκληση της Μακεδονικής εφημερίδας Νόβα Ζόρα-Nova Zora-Нова Зора(Νέα Αυγή),στον ετήσιο χορό της то 2012!




http://novazora.gr/arhivi/4541




H HΟΒΑ 3OPA (NOVA ZORA), εφημερίδα των εθνικά Μακεδόνων στην Ελλάδα, σας προσκαλεί στην ετήσιο χορό της με την ορχήστρα ΜΟΥΣΙΚΟΡΑΜΑ.

Σάββατο 17 Μαρτίου και ώρα 20.30 στο κέντρο ΝΥΧΤΕΡΙ στο Αμύνταιο Φλώρινας.



Video από τον 1ο Ετήσιο χορό:



1ος Ετήσιος χορός της πρώτης επίσημης Μακεδονικής εφημερίδας "Nova Zora"(Νέα Αυγή) που έγινε στις 19 Μαρτίου 2011. Το Μακεδονικό γλέντι πλαισίωσε το παραδοσιακό μακεδονικό μουσικό συγκρότημα "Τοπικός Ήχος".

1st Annual Dance from the first official Macedonian newspaper "Nova Zora"
(New Dawn) which was held on March 19, 2011. The Macedonian celebration framed from the Macedonian traditional band "Local Sound".